বিশ্ববিদ্যালয় ভর্তি

Dhaka University A Unit Question Solve 2021

Dhaka University ka Unit Exam has been taken today. In this post I will share with you Clear question and its Solutions. So please read this post carefully and share this post to your friends. Hope you will find all of your questions solutions 100% correct.

English Part MCQ Solve

1)………………..his alert and vigilant presence, all predatory animals were said to have been kept within bounds.
ANS: (B) because of.
2)Complete the following sentence using the most suitable options given below: “If I had a car,…………………..”
ANS: (D) I would take you to a long drive.
3) Complete the sentence with the most appropriate option below. “The organization helps………………….elderly.”
ANS: (A)the
4)Do you get………. well ………. your sister?
ANS: (B) on,with.
5) Don’t make so much noise. Shibli………. to study for his admission test!
ANS: (B) tries
6) Would you mind……….. a cup of coffee with me?
ANS: (C) having
7) Bangladesh is…………… huge inland open water resources
ANS: (D) blessed with
8) By this time next year, I…………… all my exams.
ANS: (C) will have taken

9) The synonym of ‘incompatible’ is—
ANS: (c) unsuitable

10) If you are skeptical you are……….
ANS: (D) doubtful

11) Change the voice of this sentence: “He does not like people laughing at him”.
ANS: (A) People Imaghing at him are not liked by him.

12) The noun of ‘bore’ is………
ANS: (D) boredom

13) Whose book is that?
ANS: (C) It’s Mita’s.

14) The antonym of ‘malign’ is –
ANS: (c) benign

15) Choose the correctly spelled word.
ANS: (C) Hypocrisy

Clear Question Download

Dhaka University A Unit
Dhaka University A Unit Question Solve 2021
Dhaka University A Unit Question Solve 2021
Dhaka University A Unit Question Solve 2021
Dhaka University A Unit Question Solve 2021

DU A Unit Pass Mark

  • MCQ Exam Pass Mark: 24
  • Written Exam Pass Mark: 12
  • Total Pass Mark (in 100 Marks): 40

Others Unit Exam Schedule

Unit NameExam DateExam Time
KA Unit1st October 2021From 11:00 am to 12:30 pm
KHA Unit2nd October 2021From 11:00 am to 12:30 pm
GA Unit22nd October 2021From 11:00 am to 12:30 pm
GHA Unit23rd October 2021From 11:00 am to 12:30 pm
CHA Unit9th October 2021From 11:00 am to 11:30 am
IBA11th October 2021From 03:00 pm to 05:00 pm

A Unit Subject List & Seat Distribution

Dhaka University A unit consists of  10 faculties with total a number of 1815 seats.

Science Faculty

SUBJECTTOTAL SEAT NUMBER
Physics140
Math130
Chemistry90
Statistics88
Applied Math70

Biology Faculty

SUBJECT NAMETOTAL SEAT NUMBER
Soil, Water & Environment120
Botany75
Zoology100
Biochemistry60
Psychology50
Microbiology40
Fisheries40
Genetic Engineering17

Pharmacy & Environmental Science Faculty

SUBJECT NAMETOTAL SEAT NUMBER
Pharmacy65
Geography & Environment50
Geological Science50
Oceanography25
Disaster Management30

Engineering & Technology Faculty

SUBJECT LISTTOTAL SEAT NUMBER
EEE70
Applied Chemistry60
Computer Engineering60
Nuclear Engineering25
Robotics20

Other Institutes

SUBJECT NAMETOTAL SEAT NUMBER
Applied Statistics50
Food & Nutrition35
Software Engineering30
Lather Engineering50
Footwear Engineering50
Lather Products Engineering50
Education research institute 55

Alamin Hossain Meraj

Assalamu Alaikum. I am Al-Amin Hossain Meraj, the founder of Education Helpline. I am studying CSE. I like to help students with various updates related to education. The guidelines and support that I did not get during my admission test, now I will help all the students in Bangladesh with all the guidelines and information for the admission test. I believe education is free. Learn with heart and soul.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button